Seligman: Mislima sam odavno u Stuttgartu

Nakon osvajanja zlata na 11. izdanju DOBRO World Cupa Osijek ovog svibnja u Gradskom vrtu, Robert Seligman okreće se novim izazovima – nastavak natjecateljske sezone donosi najveći test u ovoj godini, a riječ je o nastupu na Svjetskom prvenstvu u njemačkom Stuttgartu početkom listopada preko kojeg će, izbori li finale, ostvariti svoj veliki sport cilj – odlazak na Olimpijske igre u Tokijo sljedeće godine.

Zahvaljujući promjeni pravila Svjetske gimnastičke organizacije – FIG, od ove godine mjesto u finalu Svjetskog prvenstva donosi „ulaznicu“ za nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine. San je to svih sportaša, a gimnastičari tu svakako nisu izuzetak. Činjenica da specijalisti na pojedinačnim spravama, pogotovo kada dolaze iz malih zemalja poput Hrvatske, imaju gotovo minimalne šanse dobiti priliku nastupa na Igrama, dovoljno govori u prilog tome koliko je za Seligmana natjecanje u Stuttgartu važno.

“Ova sezona nije započela kako sam planirao. Nakon prošlogodišnjeg osvajanja medalja na Mediteranskim igrama i na Europskom prvenstvu, što je ujedno i moj najbolji rezultat karijere, došao je zamor. Rezultat toga bili su ne pretjerano dobri nastupi na početku ove godine, nervoza je odradila svoje i nikako nije išlo kako treba. Srećom sve se posložilo u Osijeku kada sam konačno osvojio zlato pred svojom, domaćom, publikom. Tjedan u Osijeku je bio moj tjedan, to je sigurno! Od DOBRO World Cupa prošlo je 3 mjeseca, a mene i danas preplave emocije kada se sjetim tog finala i osvajanja zlata. Svjestan sam da imam 33 godine i osvajanje zlata na domaćem terenu moja je velika želja o samog početka organizacije SK Osijek davne 2009. godine,” iskren je Seligman.

Za Roberta, u ovom trenutku najbolja stvar je imati vrhunsku dvoranu u svom rodnom gradu. Sokol Centar Osijek mjesto je gdje Seligman započinje i završava svoje dane.

“Imati ovaj objekt u Osijeku dugo je dugo bio naš veliki san. To što mogu svaki dan trenirati u ovoj dvorani, motivira me više od svega! Pored toga, u posljednje vrijeme imamo sve više gimnastičkih timova i klubova iz cijele regije koji imaju ovdje imaju vrhunske gimnastičke pripreme – svi vole dolaziti ovdje, jer u jednom objektu imamo vrhunsku gimnastičku dvoranu i moderne sobe u kojima su smješteni naši gosti. Gdje god idem sa svojim trenerima, važno mi je da imam najbolje moguće radne uvjete, jer tek tada mogu maksimalno fokusirati na ono što je najvažnije – a to je trening. Zato je važno da u Sokol Centru svojim kolegama koji dolaze iz drugih klubova i reprezentacija pružimo najbolje uvjete za trening i rad, a vjerujem da smo u tome uspjeli do sada,” rekao je Seligman.

Intenzivan nastavak sezone očekuje još jednog seniora GD Osijek – Žita, mladog Aurela Benovića, inače brončanog s vježbom na parteru sa Svjetskog kupa u Kopru.

“Do kraja sezone očekuju me 3 Svjetska kupa – Mersin, Szombathely i Guimaraes. U dobroj sam formi i jedva čekam krenuti s nastupima. Ovo su svakako novi izazovi za mene – nadam se da ću vježbu odraditi od početka do kraja bez previše grešaka i uzeti bar jednu medalju ove jeseni. Sljedeći veliki cilj je izboriti mjesto A kandidata u reprezentaciji i pridružiti se Seligmanu i Srbiću na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj.”

A Svjetsko prvenstvo, inače kvalifikacijsko natjecanje za odlazak na Igre u Tokijo sljedeće godine, sve je o čemu razmišlja iskusni Seligman.

Mislima sam tamo u Njemačkoj već odavno, zato je na početku sezone bilo toliko grešaka i nisam se mogao dovoljno smiriti i odraditi kako treba nastupe u prvom dijelu sezone. Nakon Osijeka, sve je puno bolje i smirenije, spreman sam i s velikom željom čekam odlazak u Stuttgart. Sada sam trenutno na pripremama u Zadru, imam dobre uvjete za trening i trudim se ovdje pripremiti fizički i psihički najbolje što mogu. Poslije Zadra, s Aurelom i trenerom Mađarevićem krećem put Szombathelya gdje ću imati jedini pravi test forme u natjecateljskim uvjetima i nadam se da će ono što pokažem u Mađarskoj biti samo uvertira za Svjetsko prvenstvo. U Stuttgartu će biti najvažnije ostati prihički miran i sabran jer forma i jačina vježbe su (već) tu,” zaključio je na kraju razgovora Robert.